Nuttige weetjes en tips

Is de border collie geschikt voor iedereen? 
Als je een border collie in huis wilt halen, wees je dan bewust dat je een engagement voor vele jaren aangaat.
Is de border collie geschikt voor iedereen?  Wel als je enkel een hond wilt om af en toe eens mee te gaan wandelen, en verder niet veel, dan zou ik alvast voor een ander ras opteren.  Is de hondenschool een must, niet echt, maar waarom zou je dit niet doen?  Je maakt bewust tijd om met je hond bezig te zijn, wat jullie band alleen maar ten goede komt.  Een border collie is een zeer werkwillige, en baasgerichte hond.  Als de hond niet volledig mee deel kan uitmaken van het gezin, dan is mijn raad om er niet aan te beginnen.  Ben je sportief, en ga je geregeld joggen, doe de hond een plezier en neem hem of haar zeker mee.  Zijn er kinderen, leer de kinderen dan correct samen spelen met de hond (met respect voor de hond), gelijk wat je doet, probeer te kijken hoe je de hond hierin mee kan betrekken.
De border collie heeft echt aandacht en begeleiding nodig van de baas, doe je dit niet dan zal je border collie zeer vervelend gedrag gaan vertonen.

Het trainen van de border collie, begint vanaf de eerste dag.  Het is heel belangrijk dat je hier de tijd voor neemt, om de border collie duidelijk te maken welk gedrag er verwacht wordt, en welk gedrag niet.  Vermits de border collie van oorsprong een werkende hond is, die vee bijeen moet drijven, durft dit drijfinstinct de bovenhand nemen en zich uiten in ongewenst gedrag.  Dit kan zich uiten in obsessief schaduw jagen, fietsen en of auto's willen najagen, obsessief apporteren,...
Het is dus zeer belangrijk de hond mentaal en fysiek uit te dagen, zodoende dat hij zichzelf niet aan het werk gaat zetten en hierdoor bijzonder ongewenst gedrag gaat vertonen.  Even belangrijk als mentale en fysieke uitdagingen, is er voor zorgen dat de hond ook voldoende rust krijgt.  De border collie heeft het van nature bijzonder moeilijk om zijn eigen uit-knopje te vinden, het is als hondenbaasje dan ook je taak, te zorgen dat je de hond hierin begeleidt, en ervoor zorgt dat hij voldoende rust krijgt.  Een oververmoeide border collie, wordt een hyperactieve border collie die wederom bijzonder ongewenst gedrag gaat vertonen.
Echter, als je ervoor zorgt dat je border collie wel voldoende uitdagingen krijgt, en correct getraind wordt, dan krijg je een bijzonder trouwe vriend in de plaats.

Hou er aub ook rekening mee dat een border collie bijzonder gevoelig is.  De oudere trainingstechnieken die nog gebaseerd zijn op de (weerlegde) dominantie theorie, zullen de border collie meer schaden dan ze hem goed doen.  Een border collie moet worden opgevoed, met veel geduld, doorzettingsvermogen, empathie en een goede dosis humor wil ook al eens helpen.  Leer luisteren naar je hond, en probeer hem zo goed mogelijk te begeleiden in welk gedrag gewenst gedrag is.  Ohja, en eentje die altijd moet onthouden worden, slimme honden zoals de border collie, leren waanzinnig snel.  Dit kan positief zijn, maar ook negatief, want hoewel ze heel snel leren, leren ze hunzelf uiteraard ook net hierdoor zeer snel ongewenst gedrag aan (met wat zij leuk vinden).

Een border collie opvoeden is steeds een avontuur met vallen en opstaan...  Wees je hiervan bewust, en geniet vooral van de puppy tijd.

Veelgestelde vragen

Het is heel belangrijk dat de pup voldoende beweging heeft,
Doch moeten we onderscheid maken tussen goede en slechte beweging.

Belangrijk om te begrijpen is dat de groeischijven nog niet helemaal gesloten zijn.  
Dit omdat de hond nog moet groeien.  (de groeischijf is immers de plaats waar de lange beenderen langer worden.  Op deze manier komt het bot dan ook op lengte, groeit de hond en sluiten de groeischijven.
Bij border collies gebeurt dit tussen de 12 en 15 maanden.  En hoewel de border collie al omstreeks 9-10 maanden zijn volwassen hoogte heeft, betekent dit nog niet dat de groeischijven volledig gesloten zijn en blijft voorzichtigheid geboden.

Rennen achter ballen en stokken dient gezien te worden als een zeer slechte beweging voor de jonge hond.
Bij jonge honden verhoogt dit het risico op HD of OCD.
Concreet: vermijd abrupte bewegingen, en bewegingen met een grote krachtexplosie

Goede beweging is een rechtlijnige beweging zonder krachtinspanning (dus gewoon recht wandelen of rennen).
Deze beweging is zelfs bevorderlijk voor het ontwikkelen van gezond sterk kraakbeen en een verfijnd zenuwstelsel.
Echter wordt de kwaliteit van het kraakbeen slechter zodra de pup teveel kracht moet gebruiken, of te lange afstanden aflegt.

De pup dus opsluiten tot een jaar in zijn bench is zeker geen optie gezien niet bewegen ook slecht is voor de ontwikkeling van het kraakbeen.

Laat de pup dus vooral geen abrupte bewegingen en explosieve activiteiten doen tijdens de maanden dat de botstructuur zich ontwikkelt.
Denk hierbij dus vooral aan het gooien van een bal of stok (de pup gaat hier dwaze sprongen maken, of veel te bruut moeten afremmen tijdens het lopen).
Let ook op bij het stoeien tussen honden.  
Denk ook aan jullie zetelbeleid thuis.  Indien de pup in de zetel mag is dit uiteraard fijn, maar laat de pup zeker nog niet zelfstandig in en uit de zetel springen.
Ook opspringen is geen ideale beweging en meestal ook niet gewenst eenmaal ze wat groter zijn.  Laat de pup geen gedrag aanleren waarvan je het achteraf 
moet gaan afleren.  Correct gedrag aanleren is zowel fijner voor de pup, dan ongewenst gedrag weer moeten afleren.

Als baasje is het dus jouw taak de pup goed te begeleiden in het bieden van voldoende beweging (maar dus niet teveel, niet te weinig en vooral niet te bruut).

Hierbij ook nog een link naar een zeer interessant artikel hierover
Https://sporthondinconditie.com/pups-beweging-in-de-periode-dat-de-groeischijven-nog-niet-gesloten-zijn/ 

 

logo

DARF KVV vlees: wat zit erin?

Vlees zit bomvol eiwitten, vitaminen en mineralen. Dé bouwstenen voor het lichaam van je hond of kat. Maar hoe is die verdeling en wat betekent dat voor je viervoeter? We ontleden even de DARF KVV vleesmix.

Alle DARF vleessoorten zijn samengesteld volgens het BARF-principe: minstens vier diersoorten in één mix. Zo bestaat DARF kvv uit 50% kip (bot en vlees), 30% rund (vlees, pens, long, hart, lever en nier), 10% lam (vlees, bot, long, pens, lever) en 10% geit (vlees, pens en long).  

Zoomen we hier verder op in, dan komen we bij de eiwitten, vitaminen en de mineralen. Drie essentiële bouwstenen, die vers vlees goede voeding maken voor je hond of kat.

Eiwitten:

Eiwitten bestaan uit aminozuren, 22 maar liefst. We verdelen deze aminozuren in twee typen.

Aminozuren typen:

1 Niet-essentiële aminozuren
Deze aminozuren kan een hond of kat zelf aanmaken en hoef je dus niet bij te voeren.

2 Essentiële aminozuren
Dit zijn de aminozuren die een hond of kat niet zelf aanmaakt.

De essentiële aminozuren komen voor in dierlijke producten en krijgen je hond en kat dus binnen via vers vlees. Ten opzichte van de hond, heeft de kat nog iets extra nodig: taurine. Dit zit veel in hart. Daarom heeft DARF speciale mixen voor katten, met extra hart én minder bot.  

Vitaminen & mineralen

Het vlees van DARF bestaat ook voor een klein deel uit lever, nieren en hart, wat in het algemeen gewoon onder de noemer vlees valt. Dit zijn goede bronnen van dierlijk eiwit en bevatten veel vitaminen, mineralen en dierlijke vezels. Daarnaast gebruikt DARF gemalen botten, vanwege de rijkheid aan calcium.

Dit zit er in het vlees

In procenten zit dat er zo uit:
Vocht: 64%, Ruw eiwit: 15.4%, Ruw vet: 14.6%, Vezels: 3.8%, Ruw as: 2,2%, Calcium: 0.9%, Fosfor: 0.48%

Natuurlijke vleesvoeding

DARF kvv is volgens het BARF-principe een 100% complete mix en biedt alle bouwstoffen die je kat of hond nodig hebben.
Het vlees is uiteraard vrij van granen, conserveermiddelen en ongewenste antibiotica. DARF is gecertificeerd met het EKO keurmerk (Skal 018327) en heeft de petfood erkenning NL 3320 EG.

De richtlijnen die meegegeven worden door de fabrikant zijn richtlijnen.
De hond weer echter beter dan de fabrikant wanneer zijn maagje vol zit.

Heeft de hond gesnackt?  
Deze snacks vullen ook de maag van de hond en mag je eigenlijk van de voeding aftrekken.  Veel gesnackt = minder eten.

Elke pup gaat wel door een fase waarin ze plots niet meer willen eten.
Onze eerste reactie is dan vaak, oei de hond is dit beu, we moeten veranderen...
Doe dit niet tenzij je heel graag een kieskeurige hond groot brengt.  
Indien de voeding die je hem aanbiedt van hoogwaardige kwaliteit is, is er geen reden om onmiddellijk te gaan veranderen.  
Enkel indien dit lang blijft aanhouden en je absoluut zeker bent dat de hond NIETS eet (maar dan letterlijk niets) is er niets aan de hand.
Eet de hond echt helemaal niets, dan is een bezoek aan de dierenarts aangeraden om medische problemen uit te sluiten.

Ik heb nog nooit een hond geweten die terwijl hij dagelijks zijn eten aangeboden krijgt sterft van de honger.
Dus rustig blijven, neem de kom met brokken weg en probeer later op de dag de kom terug aan te bieden.
Eenmaal de hond honger heeft en doorheeft dat er niets anders komt zal deze eten.

Als pup heeft je hond meer energie dan dat hun kleine lichaampje al aankan, hoewel ze dit zelf nog niet beseffen..

Elke hond is anders, maar gebruik toch volgende vuistregel als richtlijn: 5 minuten wandelen per maand dat ze oud zijn.
Een pup van 3 maanden mag dus maar een kwartiertje wandelen per keer.  (opgelet, per keer, dus dit mag perfect meerdere keren per dag).
Gebruik hierin vooral het gezond verstand.
Pups snuffelen ook zeer veel, dus gebruik de 5 minuten regel per maand dat ze oud zijn dus ook voor de tijd dat ze wandelen (tijd van het snuffelen niet meegerekend).

 

Dit gooien we bij het restafval.

Gezien je hond dierlijke voeding te eten krijgt is deze poep niet geschikt voor de composthoop.
Enkel poep van planteneters kan worden gecomposteerd.

 

Pups hebben, net als baby's, nog veel slaap nodig.
Je moet ze ook de kans geven om dat te doen.
Je hoeft er dus niet constant mee te spelen, maar ze rustig de kans geven om te slapen.
Zie dat je zeker een rustige omgeving maakt voor je kleine sloeber!

Een geweldige samenvatting van een geweldig ras.  Het is geschreven door Sue Kinchin; zij is ambassadeur van de ‘Border Collie Trust’ en deze tekst is een echt must om te lezen voor elke border collie fan.

 

Speciale hond

Als je een Border Collie hebt, dan heb je een hele speciale hond. Een hond die intelligent en gevoelig is en bereid is om te plezieren en heel snel te leren. Klinkt als het perfecte huisdier toch? Inderdaad, met onze hulp kunnen het prachtige huisdieren worden, maar vergeet niet dat wanneer we zo’n zeer bijzondere en complexe hond in huis nemen, we de verantwoordelijkheid hebben om alle factoren die een Border Collie zo bijzonder maken, te begrijpen voor wat het betekent.

Specifieke taak

Hoe meer we onze Border Collies kunnen begrijpen, hoe minder groot de kans is dat wij, en onze Border Collie, in ernstige problemen zullen komen. Border Collies worden al generaties lang gefokt in een zeer specifieke en beperkte omgeving voor een zeer specifieke taak. Het ras is relatief nieuw om als huisdier te houden. Sommigen Border Collies doen het heel goed maar andere Border Collies hebben het moeilijk. Het is onze plicht om deze mooie, slimme wezens proberen te begrijpen en ze te helpen om zich te kunnen handhaven in een gezinssituatie.

Beschreven eigenschappen

We kunnen gemakkelijk literatuur vinden waarin beschreven staat waar Border Collies voor gefokt zijn. We zullen gewaarschuwd worden voor hun gevoeligheid voor beweging, de neiging om achter bewegende dingen aan te jagen en voor het feit dat ze hun hersenen moeten kunnen gebruiken. Maar waar we in het algemeen niet aan denken, zijn de raskenmerken die NIET nodig zijn in een werkende schaapshond, maar die WEL nodig zijn om het leven als huisdier gemakkelijker te maken.

Kans op trauma

Iedereen die een Border Collie bezit, zal zich ervan bewust zijn dat het over het algemeen gevoelige en wat gereserveerde honden kunnen zijn. Zonder intensieve en zorgvuldige socialisatie in de puppytijd zijn ze vaak bang voor mensen, onverdraagzaam tegenover onbekende honden en angstig voor iets nieuws of veranderingen. Zelfs met intensieve socialisatie behouden sommigen deze kenmerken. Border Collies zijn gevoelig om getraumatiseerd te raken door slechts een enkele slechte ervaring en ze hebben slechte veerkracht wanneer er bij hen iets misgaat.

Ze zijn erg gevoelig voor bestraffing, maar snakken evenzeer naar duidelijke begeleiding en instructie. Omdat ze heel gevoelig zijn voor beweging, kan elke snelle beweging die ze niet kunnen beheersenstress voor hen opleveren. Geen wonder dat zoveel Border Collies een hekel aan verkeer hebben. Onthoud echter: het is deze gevoeligheid en intelligentie die we zo aantrekkelijk vinden.

Dus waarom zijn ze zo?

Waarom kan het leven ze zo makkelijk overstuur maken? Om onze Border Collies optimaal te begrijpen moeten we niet alleen bedenken waar ze voor gefokt zijn, maar ook waar ze niet voor gefokt zijn. Wanneer een herder honden selecteert om mee te fokken, kiest hij voor specifieke taken en kenmerken. Kenmerken die niet voor deze taak bestemd zijn, worden in deze keuze niet meegenomen.

Door de generaties heen zijn dit eigenschappen waarvoor een Border Collie NIET gefokt is:

• Leren omgaan met lawaai..... Border Collies moeten een heel scherp gehoor hebben om op grote afstand de signalen van een herders te kunnen horen en te interpreteren. (Schapen)boerderijen zijn over het algemeen rustige plekken en hun gevoeligheid voor geluid geeft hen daar geen problemen. Stedelijk en huiselijk leven overdonderen Border Collies met lawaai en dit kan ze extreme stress bezorgen. Wees je hiervan bewust en bescherm je hond zo nodig tegen buitensporig geluid. Spreek rustig tegen je Border Collie; je helpt hem niet door tegen hem te schreeuwen.

•Leren omgaan met veranderingen..... (Schapen)boerderijen zijn over het algemeen onveranderlijke (of voorspelbare) plekken. Er zijn schapen, de herder en zijn familie, de schuur waar de hond slaapt en een tractor of auto. Schaapshonden hoeven over het algemeen dus niet te leren omgaan met verandering. Elke keer als een Border Collie die in de stad leeft, naar buiten gaat, zal de straat buiten waarschijnlijk veranderd zijn (nieuwe voertuigen, nieuwe mensen, andere dingen en geurtjes etc.). Gewoon even wandelen, zelfs als de hond blij is om te gaan wandelen, kan stress opleveren en we moeten ons hiervan bewust zijn en hem helpen om hiermee om te gaan.

• Leren omgaan met de aanwezigheid van vreemden / bezoekers of groepen mensen.... (Schaaps)boerderijen liggen vaak op wat geïsoleerde plaatsen. Het is daarbij niet nodig om op je gemak te zijn met mensen om een goed werkende schaapshond te zijn. In een gezin worden onze honden omringd door veel vreemde mensen op straat en bezoekers in huis. Zorg er dus voor dat je je Border Collie-puppy al op jonge leeftijd voorzichtig socialiseert op mensen. Als hij ouder is, respecteer dan het feit dat hij het stressvol kan vinden om vreemde mensen te ontmoeten.

• Leren omgaan met de aanwezigheid van vreemde honden......... Buiten de bekende honden met soortgelijke kenmerken die met hen op de boerderij wonen, is het onwaarschijnlijk dat werkende Border Collies zich met andere honden moeten vermengen. Als hondeneigenaren verwachten we dat ze veel vreemde honden moeten ontmoeten. Vaak zijn dat honden met slechte ‘hondenmanieren’. Ze belagen onze Border Collie of rennen hem na waarbij hij niet de mogelijkheid heeft er vandaan te lopen. Zelfs als je Border Collie in de situatie niet agressief reageert, kan hij hierdoor wel erg gestrest raken.

Geen maatschappelijk gedrag

Veel Border Collies zullen hun boerderijen nooit verlaten, dus van oudsher hebben ze het niet echt nodig om met andere honden of onbekende mensen op pad te gaan. Maatschappelijke vaardigheden en flexibiliteit zijn geen kenmerken die historisch gezien belangrijk zijn geweest in de ontwikkeling van de Border Collie. Hoewel jouw Border Collie misschien niet direct uit een werklijn komt, zal hij nog steeds veel van de kenmerken hebben geërfd die door de generaties werkende Border Collies heen zijn ontstaan. Maar ook heeft hij misschien niet die kenmerken geërfd die het leven in een huishouden gemakkelijk voor hem maken.

De herder

Herders zijn de experts met Border Collies en we kunnen veel van hen leren. Het klopt dat er ook verhalen zijn van harde herders, maar velen waarderen hun Border Collies juist heel erg. Niet alleen als werkhonden, maar ook als gezinsleden.

Onder controle

Kijk maar eens naar een Border Collie die aan het werk is: hij koppelt steeds terug naar de herder voor instructies. Zijn impulsen om te achtervolgen en te bewegen heeft hijsterk onder controle. De herder begeleidt de hond en de hond ontwikkelt hiermee zelfcontrole. Idealiter willen we dat onze Border Collie bij ons is. Als hij bij ons incheckt om te weten wat hij moet doen, moet hij niet alleen onder controle staan waardoor er minder kans is dat hij zichzelf in de problemen brengt, maar heeft hij ook aanmoediging en geruststelling van ons nodig. Hij hoeft zich daardoor geen zorgen te maken; wij vertellen hem wat hij in elke situatie moet doen. Moedig je Border Collie aan om op je te letten voor instructies. Dat hoeft niet te moeilijk zijn; het zit namelijk al in zijn genen.

Rust

Let maar eens op een herder: deze zal zich altijd heel rustig gedragen en zijn hond ook rustig begeleiden. Opgewonden herders zie je gewoonweg niet. Een opgewonden herder zou een opgewonden Border Collie en gestreste schapen betekenen! Wees daarom een rustige eigenaar voor je Border Collie.

Bliksemreflexen

Denk hier eens over na als je met je Border Collie Agility of Flyball wilt gaan doen. Een goed werkende Border Collie is snel en heeft bliksemreflexen, maar zal geen over-opwinding laten zien. Leer je Border Collie rustig wat je wilt dat hij doet. Als hij het begrijpt en ervan geniet wat hij doet, zal hij zijn best doen. Hij is immers generaties lang gefokt uit Border Collies die geselecteerd zijn op hun bereidheid om als team te werken met hun handler.

Het is niet nodig dat je je Border Collie in een hysterische toestand brengt om goed te kunnen presteren. Het is slecht voor de geestelijke en fysieke gezondheid om in zo'n toestand te verkeren. Als je hond tekenen van stress vertoont of over-opgewonden raakt, vraag jezelf dan af of dit echt de beste activiteit voor hem is.

Tot slot

Wanneer een werkende Border Collie niet aan het werk is naast de herder, wordt hij op een rustige, niet prikkelrijke plek gebracht om te rusten en te herstellen en om kattenkwaad te voorkomen! Dat is belangrijk om het adrenalinegehalte, die waarschijnlijk vrij hoog waren tijdens zijn werk, de kans te geven om weer tot normaal niveau te zakken.

Bij een gevoelige, alerte hond als de Border Collie, die constant wordt gebombardeerd met informatie uit zijn omgeving is het heel belangrijk dat hij voldoende mogelijkheden krijgt om op een veilige, niet prikkelrijke plaatst uit te rusten en te ontspannen.

Denk als de Border Collies, denk als de werkende schaapshonden………maximaliseer hun sterke punten, en begrijp en respecteer hun zwakheden.

 

Daar zijn uiteenlopende meningen over, maar wij raden aan om DARF brokken te gebruiken (ook te koop in onze webshop) omdat we hier zelf zeer goede resultaten mee hebben.
Zelf staan onze honden op KVV (vers vlees en de DARF brokken.  Gezien KVV voor veel mensen niet altijd even eenvoudig te geven is, kiezen we er dan ook
voor onze pups af te spenen met de DARF puppy brok.

Weet dat een goede voeding impact heeft op het welzijn, gedrag en gezondheid van de hond.
Belangrijk is dat de voeding die gegeven wordt vrij is van bewaarmiddelen, chemische toevoegingen en kleurstoffen.

Echter omdat niet elke hond hetzelfde is, en de perfecte voeding helaas niet bestaat (waar de 1 het goed op doet, kan een andere hond het net iets minder doen)
verdelen wij niet enkel DARF maar ook nog Essential foods en Kivo.
Dit om aan iedereen zijn noden te kunnen voldoen.

Voor meer info mag je me altijd contacteren en ik help je met veel plezier verder.